Započela je LA colonia 2018

By | rujan 23, 2018

Lokacija radionice je Selo – srednjovjekovno naselje koje na otoku Lastovu predstavlja centar. Selo je nekoć bilo gusto napučeno. Ulice trgovi, dvorišta i terase – sulari činile su živu mrežu javnih prostora. Kako su se kuće napuštale, tako su se i javni prostori praznili. Danas u Seli živi 80-ak stalnih stanovnika koji se u sezoni bave turizmom kao dodatnom djelatnošću. Njihovi gosti su raspršeni po Selu. Kao u kakvom disperznom hotelu, svi sadržaji su im na maksimalno 5 minuta šetnje. Predstavljaju privremene i povremene stanovnike.

Mikrolokacije intervencija su zajednički ambijenti, relativno male otvorene, ali omeđene površine s različitim tradicijama korištenja. Odgovaraju putu Lastovskog poklada.

http://macevni-plesovi.org/obicaji/lastovski-poklad/

Zadatak je ponajprije snimiti i identificirati mogućnosti korištenja, a onda, zavisno o preferiranom mediju participanata, ispitati, projektirati, i/ili izvesti intervenciju koja valorizira zatečeno stanje, uzima u obzir obje grupe korisnika i konačno, bavi se interpretacijom, unapređenjem, adaptacijom, obnovom, destrukcijom, ozelenjavanjem… zatečenog prostora.

Radionica završava javnom prezentacijom, i to na blagdan zaštitinka Lastova. Cilj je educirati korisnike, vlasnike, lokalne poduzetnike, ali i njihove goste i potaknuti ih na aktivno korištenje.